ciasto drożdżowe - namaczanie i dodawanie suszonych owoców i ziaren

By | 08:12 Leave a Comment

Namaczanie suszonych owoców i ziaren

  1. ograniczają rozrywanie siatki glutenowej podczas mieszania
  2. nie pochłaniają wilgoci z ciasta po wymieszaniu
  3. są łatwiejsze do pogryzienia
  4. do namaczanych ziaren i owoców można dodać odrobinę soli, aby zapobiec rozwijaniu się enzymów, które mogłyby nadmiernie się rozwinąć i osłabić później smak gotowego wypieku
  5. w przypadku rezygnacji ze wcześniejszego namaczania suszonych owoców bądź ziaren należy zwiększyć hydrację ciasta

Metoda na gorąco

  1. Metoda ta jest w szczególności polecana, gdy ziarna i owoce są wyjątkowo twarde, np. łamane ziarno pszenicy czy proso
  2. Ziarna bądź owoce zalewamy wrzącą wodą, mieszamy, szczelnie zakrywamy i odstawiamy do namoczenia
  3. Mieszankę pozostawić do wystygnięcia

Metoda na zimno

  1. Ziarna bądź owoce zalewamy chłodną wodą, mieszamy, szczelnie zakrywamy i odstawiamy do namoczenia
  2. Mieszankę odstawiamy do czasu mieszania ciasta


Dodawanie suszonych owoców i ziaren

  1. Suszone owoce bądź ziarna należy dodawać pod koniec wyrabiania ciasta, bądź pod koniec jego miksowania. (przy ostatnich 20 stretch'n'fold)
  2. Łączenie z ciastem powinno odbywać się w sposób jak najmniej inwazyjny, tak aby nie uległa uszkodzeniu owoce jak i delikatna siatka glutenowa.
  3. Dodatek suszonych owoców i ziaren na samym początku wyrabiania wydłuży proces mieszania ciasta
  4. Dodatki typu rodzynki lub oliwki dodawać należy na koniec mieszania

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :