Namaczanie suszonych owoców i ziaren
- ograniczają rozrywanie siatki glutenowej podczas mieszania
- nie pochłaniają wilgoci z ciasta po wymieszaniu
- są łatwiejsze do pogryzienia
- do namaczanych ziaren i owoców można dodać odrobinę soli, aby zapobiec rozwijaniu się enzymów, które mogłyby nadmiernie się rozwinąć i osłabić później smak gotowego wypieku
- w przypadku rezygnacji ze wcześniejszego namaczania suszonych owoców bądź ziaren należy zwiększyć hydrację ciasta
Metoda na gorąco
- Metoda ta jest w szczególności polecana, gdy ziarna i owoce są wyjątkowo twarde, np. łamane ziarno pszenicy czy proso
- Ziarna bądź owoce zalewamy wrzącą wodą, mieszamy, szczelnie zakrywamy i odstawiamy do namoczenia
- Mieszankę pozostawić do wystygnięcia
Metoda na zimno
- Ziarna bądź owoce zalewamy chłodną wodą, mieszamy, szczelnie zakrywamy i odstawiamy do namoczenia
- Mieszankę odstawiamy do czasu mieszania ciasta
Dodawanie suszonych owoców i ziaren
- Suszone owoce bądź ziarna należy dodawać pod koniec wyrabiania ciasta, bądź pod koniec jego miksowania. (przy ostatnich 20 stretch'n'fold)
- Łączenie z ciastem powinno odbywać się w sposób jak najmniej inwazyjny, tak aby nie uległa uszkodzeniu owoce jak i delikatna siatka glutenowa.
- Dodatek suszonych owoców i ziaren na samym początku wyrabiania wydłuży proces mieszania ciasta
- Dodatki typu rodzynki lub oliwki dodawać należy na koniec mieszania
0 komentarze :