- Należą do grupy potraw mącznych.
- Wyrabiane są z następujących składników : ugotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej lub pszennej, jaj, soli, przypraw.
- Ugotowane, po czym zmielone ziemniaki należy wymieszać z pozostałymi składnikami i szybko wyrobić zwartą, elastyczną masę. Czas mieszania ma duże znaczenie, bowiem podczas tego procesu masa ziemniaczana oddaje zgromadzoną w sobie wodę, co powoduje zwiększenie zużycia mąki. Wyrobione ciasto należy podzielić na niewielkie kawałki i uformować z nich wałki o średnicy ok. 3 cm. Następnie, po lekkim spłaszczeniu uformowanych wałków, należy pokroić je formując charakterystyczne romby. Tak przygotowane kopytka należy gotować w dużej ilości wrzącej, osolonej wody, delikatnie mieszając. Po wypłynięciu na powierzchnię wody kopytka są gotowe do wyjęcia.
- Kopytka można przyrządzić wykorzystując oprócz mąki, jaj oraz puree z ziemniaków, również puree z dyni. Przyprawia się je kurkumą, imbirem, solą oraz masłem szałwiowym.
0 komentarze :