Składniki :
pomarańcze
Przygotowanie :
- Filetowanie pomarańczy należy rozpocząć od ścięcia na prosto góry i dołu owocu, w taki sposób, by jak najmniej naruszyć miąższ, ale by ściąć skórę z całą białą błonką.
- Ściąć skórę po bokach – długimi ruchami noża od jednej ściętej strony pomarańczy do drugiej. Postępować tak, do czasu usunięcia całej skóry.
- Aby wykrawać poszczególne cząstki owocu – umieścić nóż tuż przy wybranej białej błonce i naciąć owoc, aż do środka pomarańczy przeciągając nóż jak najbliżej błonki. Powtórzyć czynność przy drugiej błonce. W efekcie powstanie trójkątna cząstka pomarańczy bez żadnych błonek. Błonki powinny pozostać przytwierdzone do środka owocu. Postępować tak ze wszystkimi cząstkami owocu.
- Gotowe, wyfiletowane cząstki pomarańczy można wykorzystać do deserów i konfitur.
0 komentarze :