Składniki :
Ciasto :
300 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru szczypta soli łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zimnego masła 1 jajko 66 g wiórków kokosowych
Nadzienie :
1,5 kg śliwek 60 g cukru łyżeczka cynamonu 23 g mąki ziemniaczanej
Nadzienie :
- Ciasto : Masło posiekać z mąką i pozostałymi suchymi składnikami.
- Dodać jajko oraz ekstrakt i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.
- Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę.
- Nadzienie : Śliwki umyć, osuszyć i przekroić na pół. Usunąć pestki.
- Śliwki przełożyć do garnka, dodać cukier, cynamon i dusić ok 20 minut.
- Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody, wlać do śliwek. Wymieszać aż zgęstnieje.
- Przestudzić.
- Blaszkę o wymiarach 24 x 36cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć połowę ciasta, nakłuć widelcem. Wyłożyć masę śliwkową i pokruszyć na wierzch pozostałe ciasto.
- Piec w 175stC przez ok 45 minut.
- Ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.
0 komentarze :