Składniki :
śliwki - ilość dowolna
cukier - do smaku
Przygotowanie :
- Śliwki umyć i usunąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki.
- Umieścić w dużym szerokim garnku z grubym dnem i smażyć bez przykrycia przez ok. 1 i 1/2 godziny mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia i ostudzić, przykryć i odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia.
- Zagotować i znów smażyć przez ok. 1 i 1/2 godziny. Znów ostudzić, przykryć i zostawić do następnego dnia.
- Trzeciego, ostatniego dnia gotować powidła tak jak w poprzednich dniach. Wskazane jest, aby powidła od czasu do czasu przywarły do dna - tym sposobem uzyskają niezwykły "przypalony" aromat.
- Powidła są gotowe, kiedy zaczynają przywierać do dna garnka całą jego powierzchnią a masa jest wyraźnie gęsta i pozostawia smugi po łyżce.
- Dodać cukier. Ilość cukru zależy od indywidualnych preferencji smakowych. Gotować jeszcze przez jakiś czas, aż masa na nowo zgęstnieje.
- Gorące powidła nałożyć do czystych i suchych słoików, zakręcić pokrywką i odstawić do góry dnem.
0 komentarze :