Składniki :
grzybek kefirowy
mleko pasteryzowane, tłuste
Przygotowanie :
- Grzybka przepłukać zimną bieżącą wodą na plastikowym sitku aż nie będzie pokryty mlekiem, a woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta.
- Przygotowane ziarno umieścić w słoiku lub naczyniu szklanym i zalać nieprzegotowanym mlekiem.
- Słoik lub naczynie przykryć gazą lub papierową serwetką, by zapewnić dostęp powietrza, ale zabezpieczyć przed zabrudzeniami.
- Odstawić naczynie na 24 godziny w ciepłe miejsce.
- Po osiągnięciu galaretowatej struktury mleka przecedzić przez plastikowe sitko.
- Kefir nadaje się natychmiast do spożycia. Odstawiony do lodówki może się rozwarstwić i nabrać wyraźniejszego smaku.
- W razie konieczności przerwy w produkcji kefiru grzybka należy przepłukać pod bieżącą wodą i umieścić w szklanym słoiku w przegotowanej, chłodnej wodzie.
0 komentarze :