kefir - z grzybka tybetańskiego

By | 00:31 Leave a Comment

Składniki :

grzybek kefirowy
mleko pasteryzowane, tłuste


Przygotowanie :

  1. Grzybka przepłukać zimną bieżącą wodą na plastikowym sitku aż nie będzie pokryty mlekiem, a woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta.
  2. Przygotowane ziarno umieścić w słoiku lub naczyniu szklanym i zalać nieprzegotowanym mlekiem.
  3. Słoik lub naczynie przykryć gazą lub papierową serwetką, by zapewnić dostęp powietrza, ale zabezpieczyć przed zabrudzeniami.
  4. Odstawić naczynie na 24 godziny w ciepłe miejsce.
  5. Po osiągnięciu galaretowatej struktury mleka przecedzić przez plastikowe sitko.
  6. Kefir nadaje się natychmiast do spożycia. Odstawiony do lodówki może się rozwarstwić i nabrać wyraźniejszego smaku.
  7. W razie konieczności przerwy w produkcji kefiru grzybka należy przepłukać pod bieżącą wodą i umieścić w szklanym słoiku w przegotowanej, chłodnej wodzie.


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :