Składniki :
8 białek
szczypta soli
150 g drobnego cukru do wypieków
4 żółtka
150 g suchego maku
100 g wiórków kokosowych
100 g zmielonych migdałów
Przygotowanie :
- Blaty : w misie miksera umieścić białka i szczyptę soli. Ubić do powstania sztywnej piany.
- Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, ubijając po każdym dodaniu do rozpuszczenia się cukru. Powinna powstać gęsta piana bezowa. Dodawać żółtka, kolejno, ubijając.
- Do ubitej masy jajecznej dodać mak, wiórki kokosowe i zmielone migdały – wymieszać do połączenia się składników szpatułką.
- Formę o wymiarach 32 x 22 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 minut lub do wypieczenia ciasta.
- Wystudzony biszkopt przekroić na 2 blaty.
0 komentarze :