Składniki :
1300 g truskawek, odszypułkowanych
cukier - wg uznania
sok z połowy cytryny
Przygotowanie :
- Truskawki pokroić na pół, zasypać cukrem i odstawić na godzinę.
- Owoce podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Następnie gotować je na małym ogniu przez 30 minut lub dłużej do otrzymania preferowanej konsystencji.
- W przypadku wodnistych (deserowych) truskawek w trakcie gotowania można odlewać stopniowo wytworzony sok z truskawek - skróci to znacząco czas przygotowania musu.
- Gorący mus przełożyć do suchych i wyparzonych słoików, zakręcić. Odstawić dnem do góry.
- Tak przygotowany mus nie wymaga pasteryzacji.
- Wystudzony mus będzie miał gęstszą konsystencję, niż w chwili przekładania do słoików.
- Mus truskawkowy przed przełożeniem do słoików można przetrzeć przez sito.
0 komentarze :