pieczywo - niemiecki chleb farmerski

By | 11:34 Leave a Comment

Składniki :

400g mąki pszennej chlebowej (100%)
54g mąki żytniej razowej (13,5%)
300g wody (66%)
35g jogurtu naturalnego (8,75%)
8g soli (2%)
6g cukru (1,5%)
2g drożdży instant / 6g świeżych (0,5%)


Przygotowanie :

  1. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i mieszać przez około 9 minut na 1 prędkości.
  2. Przełożyć do naoliwionej miski i składać 2 razy co godzinę. Fermentacja wstępna 3 godziny.
  3. Uformować bochenek i przełożyć do wysypanego mąką ryżową koszyka i zostawić do wyrośnięcia na ok godzinę.
  4. Pieczony w nagrzanym garze z pokrywką 30' 230° i 200° bez do zarumienienia.


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :