Składniki - ciasto drożdżowe :
340 g mąki pszennej (100%)
55g oleju (16,2%)
40g żółtek (11,8%)
7g suchych drożdży (2,1%)
200g mleka (58,8%)
26g cukru (7,6%)
4g soli (1,2%)
Składniki - masa serowa :
250 g twarogu półtłustego
1 jajko
2 łyżki proszku budyniowego
cukier waniliowy
2 łyżki cukru
lemon curd
Składniki - lukier :
łyżka kwaśnej śmietamy 18 %
łyżka lemon curd
cukier puder do smaku
Przygotowanie :
- Z podanego przepisu wychodzi 7 sztuk.
- Składniki na ciasto wyrobić i zostawić do wyrośniecia.
- Po upływie godz.ciasto walnąć pięścią i wyjąć na delikatnie podsypany mąką blat,cieńko rozwałkować na prostokąt.
- Na środku prostokąta rozsmarować połowę masy serowej, nakryć ciastem z jednej strony, na górę tego nałożyć lemon curd i resztę masy serowej i znowu nakryć ciastem pozostałym z tej drugiej strony.
- Pociąć nożem na paski i każdy pasek skręcić, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Tak przygotowane drożdżówki odstawić do napuszenia na ok.15 min.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 20-25 min.
- Gorące lukrować.
0 komentarze :