ciasto na zimno - brzoskwiniowa pasja

By | 02:43 Leave a Comment

Składniki - biszkopt :

3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu


Składniki - masa brzoskwiniowa :

0,75 l śmietanki 30%
2 galaretki morelowe (albo brzoskwiniowe) rozpuszczone w 1 szklance wody
280 g konfitury brzoskwiniowej z kawałkami
3 łyżki cukru pudru


Dodatkowo :

brzoskwinie – 6 sztuk (albo 1 puszka)
2 galaretki brzoskwiniowe


Przygotowanie :

  1. Mąką i skrobię przesiać. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Żółtka wymieszać w osobnej miseczce z proszkiem do pieczenia i octem (mieszanka zacznie pracować). Dodać do ubitych białek, dobrze wymieszać, a na koniec dodać mąkę. Blaszkę posmarować tłuszczem tylko na dole, żeby biszkopt nie odlepiał się od brzegów i nie opadał do środka. Piec około 20-25 minut w 160 stopniach z termoobiegiem, albo w 170 bez termoobiegu. Po wystudzeniu zdjąć "skórkę", która się czasem robi na biszkopcie (można go też delikatnie skropić sokiem z brzoskwiń wymieszanym z wodą)m 2 galaretki morelowe rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Konfiturę przełożyć do miski i wlać do niej rozpuszczone galaretki. Dobrze wymieszać. Śmietanę ubić na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. A na koniec do śmietany porcjami dodać konfiturę z galaretką i dobrze wymieszać. Masę przelać na ostygnięty biszkopt i wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godziną, aby masa się ścięła. Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić w kawałki. Ułożyć je na masie brzoskwiniowej. 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 800 ml wody albo zrobić po mojemu*. Gdy ostygnie i zacznie gęstnieć wlać na brzoskwinie i blaszkę wstawić ponownie do lodówki na jakieś 2 godziny. I gotowe. Proste, lekkie i smaczne ciasto, choć dosyć kaloryczne... ale niestety ciasta już tak mają ;-))
Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :