Składniki :
450 g skyra
150 g mascarpone
5 łyżeczek brązowego cukru
ekstrakt waniliowy
140 g podłużnych biszkoptów
kakao
kawa rozpuszczalna (ok. 3 łyżki)
opcjonalnie kilka kropel rumu do kawy
proporcje na naczynie 21×15 cm
Przygotowanie :
- 3 łyżki kawy rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku i odstawić do ostudzenia.
- Kawę przelać do miseczki, biszkopty delikatnie namoczyć z każdej strony i ułożyć w naczyniu do tiramisu.
- W misce wymieszać skyr z mascarpone, ksylitolem i łyżeczką ekstraktu waniliowego.
- Wyłożyć połowę masy na biszkopty i powtórzyć czynność z namoczeniem i ułożeniem biszkoptów. Wyłożyć drugą część masy, wyrównać i wstawić przykryte do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem oprószyć kakao.
0 komentarze :